Бланка за интервю на служители

Преценете кои от кандидатите да поканите на интервю. Очевидно няма да се обаждате на такива, които не отговарят на определения профил, но може би е добре да игнорирате и тези, които очакват или са получавали заплата, чувствително по-висока от предлаганата. Не са ви нужни и кандидатите с имейл адреси от сорта на leketo@yahoo.com. Имайте предвид, че на интервютата за нископлатени длъжности се явяват едва около половината от хората, с които имате уговорка. Затова спокойно можете да си направите график, като насрочвате срещи с кандидати през 15–20 мин. Когато каните кандидатите на интервю, е по-добре да не давате по телефона подробности за заплащането и условията на работа – така ще отсеете тези, на които не им се работи достатъчно и няма да си направят труда да дойдат. Поканете десет кандидати за всяка от позициите, които предлагате. Вероятно ще се явят пет, а от тях ще вземете на тренинг двама и ще назначите този, който се справя по-добре.

В началото на интервюто представете компанията и изискванията си към кандидатите за длъжността. За да можете да ги прецените, е добре повече да слушате, отколкото да говорите. Вероятно вече сте си подготвили обичайните въпроси, на които искате да получите отговор: С какво сте се занимавали досега и имате ли опит в нашата дейност? Каква беше последната ви работа, колко време изкарахте на нея и защо напуснахте? Как разбрахте за нас? Можете ли да работите извънредно или на празници? Ако се наложи, бихте ли работили и на друга позиция? Колко дълго очаквате да работите при нас? Колко очаквате да получавате? Кога можете да започнете?

Ако прецените, може да давате на кандидатите бланка за интервю, на която да попълват информацията за себе си. На бланката може да предвидите и място за бележки, които да си води интервюиращият. Тъй като кандидатите може да са много и да идват в различни дни, вие едва ли ще запомните подробностите за всеки от тях. А и няма нужда да го правите, ако съберете бланките и оцените всички кандидатствали накрая. Пазете бланките от интервютата (ако предпочитате, можете да ги наричате протоколи). След няколко месеца може да изпаднете в кризисна ситуация и да ви се наложи да се обадите на някой от старите кандидати.

Изтеглете Бланка за интервю