Тест за приемлива интелигентност

Не пренебрегвайте възможността да тествате кандидатите. Особено ако за работата се изискват някои измерими умения от сорта на компютърна грамотност, чужд език или извършване наум на прости математически операции. Ако някой ви казва, че IQ тестовете не са обективни, вероятно не е постигнал много висок резултат на такъв тест.

Като цяло използването на тестове за интелигентност не е особено разпространено в практиката. Това вероятно се дължи на следните причини. Първо – тези тестове проверяват само част от качествата, а останалите трябва да ги проверите по други начини. И второ – те са структурирани така, че да отсеят много интелигентните от супер много интелигентните кандидати. Този въпрос обаче не стои пред вас, ако подбирате продавачка. В такъв случай на вас ще ви трябва нещо като „анти-IQ” тест, с който ще искате да отсеете откровено неспособните кандидати. Тук ви предлагаме тест за приемлива интелигентност който FRANCHISING.BG е разработвал за свои клиенти. Разбира се, всяка конкретна позиция изисква конкретни умения, а в идеалния случай – и конкретен тест, който можем да разработим за вас. Имайте предвид, че целта на настоящия тест е да установи потенциала на кандидата спрямо съответната длъжност, а не спрямо дадена възрастова група или цялото население.

Свалете Анти-IQ тест

По разбираеми причини в настоящия пример не са публикувани отговорите. В случай, че сте работодател, можете да ги получите като се свържете с нас: contact@franchising.bg.