Статии

FREESTYLE – където бизнесът и забавлението се срещат

20/10/2016

Интервю с Пламен Манев за двигателя на успешната компания и как перфектният бизнес план създава перфектната франчайз верига.

Модерният франчайз със световни стандарти

Модерният франчайз със световни стандарти

Как взехте решението да започнете да предлагате франчайз?

Ние стартирахме с първия Freestyle обект през 2014 година в Русе като собствен бизнес. Тъй като преди това сме помагали на други собственици на заведения (на кафенета и клубове) под формата на консултиране и извършване на мениджърски дейности, знаехме и решихме, че можем да извършваме повече работа в тази сфера на дейност сами (свързана със заведения като цяло).

Първоначално нямахме план за развиване на франчайз верига, но след известно време стандартизирахме и овладяхме всички процеси, свързани с нашият собствен бизнес. Определено се стараем да се различаваме от повечето кафенета с няколко неща: интериор, локация, добро обслужване, стандартизация на процесите, създаване на екип от отговорни и познаващи добре процеса служители, добра селекция на меню и оптимално ценообразуване, приятно озвучение, оптимална температура, отлична хигиена – това според нас са ключови елементи и добри практики, които влияят на служителите и на клиентите, създават добро усещане и впечатление за нашите обекти. След година работа разбрахме, че се развиваме добре, но можем и много повече. Започнахме да мислим по-дългосрочно за Freestyle, тъй като видяхме потенциала от първо лице и в същото време преглеждайки различни статистически данни в интернет, стигнахме до много изводи за пазара и за неговия потенциал.

Случайно попаднахме на сайта на Franchising BG, абсолютно случайно се свързахме с Веселин Димитров и си насрочихме среща в София. След срещата бяхме много приятно изненадани и заредени с виждания за бъдещето на Freestyle. Наблюдавайки по-неопитните наши конкуренти, както и пазара като цяло, получавайки информация от Franchising BG, виждайки, че имаме по-добри практики и предлагаме качествен стандарт и иновативност, взехме решение за създаване на франчайз верига. Година по-късно имаме два обекта в Русе, които са продадени на франчайзополучатели и в момента функционират качествено. 

Иновативност и свежи идеи - идеалният франчайз

Иновативност и свежи идеи - идеалният франчайз

Как ще се развива вашият франчайз? Кой са следващите градове или региони, към които сте се насочили?

Нашият франчайз се развива сравнително добре, може би по-бавно все още, тъй като сме нови на пазара и марката ни не е позната на хората, които не са от Русе. Вторият ни обект открихме през ноември 2015 г., отдадохме го на франчайз партньори три месеца след откриването.

Постоянно правим малки крачки към по-голям успех. Смятаме, че нашите франчайзополучатели са доволни от обектите и от нас като франчайзодатели, тъй като ги подкрепяме и им помагаме, когато имат нужда от помощ. Откакто създадохме модела и пуснахме уебсайт, получаваме различни запитвания от потенциални клиенти от по-големите градове в България, като София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Велико Търново. Този интерес ни зарадва и мотивира още повече, това са и следващите градове, към които имаме интерес.

Очаквайте продължението на интервюто с Пламен Манев в следващия ни материал, където ще ви запознаем с тайните за успеха на веригата кафенета.