Франчайзинг съвети

8 ключови стъпки при закупуване на франчайз

21/10/2014

Какви са първите стъпки при отварянето на франчайз? Ако вече сте преценили, че искате да притежавате франчайз, то тази статия ще ви бъде полезна. Нека обърнем внимание на нещата, които трябва да обмислите и направите, за да станете собственик на франчайз.

Фокусът на добрия предприемач

Фокусът на добрия предприемач

Проучете всички възможности – Първо, не се хвърляйте твърде бързо. Разгледайте и проучете различните франчайз възможности. Малко са хората, които знаят какво искат от самото начало. Може би се интересувате от пекарна? Може би искате да управлявате магазин за smart- устройства или пък искате да сте едноличен представител на фирма за изготвяне на данъчни оценки? Дали искате да произвеждате, продавяте, доставяте или предоставяте услуги – има франчайзодатели във всяка индустрия. Изберете този франчайз, който има най-много потенциал там, където живеете или желаете да го развивате.

Изберете компания – Ако сте следвали стъпка едно, би трябвало да сте разбрали какъв тип франчайз търсите. Сега ще трябва да ограничите избора си. Различните компании имат различна концепция за своя франчайз. Някои от тях изискват франчайзополучателите да бъдат управители на пълнo работно време, други дават възможността за работно време с гъвкав график. Поискайте допълнителна информация от няколко компании и преценете коя концепция ви пасва най-добре.

Срещнете се с франчайз представител на компанията – След като сте се спрели на конкретна компания, срещнете се с неин представител. Той ще ви даде допълнителна информация, която не може да намерите в уебсайта на компанията. Също така ще можете да прецените дали се чувстате добре да комуникирате с някой от екипа.

Проучете избора си – Не вярвайте напълно на представителя на избрания от вас франчайз. Потърсете в Google! Може да намерите нещо, което да ви накара да си промените мнението. Интернет е велика сила, използвайте я! Също така може да се срещнете с  техен франчайзополучател, с който да поговорите по въпросите, които най-много ви притесняват, тъй като той най-добре би ви разбрал.

Срещнете се с франчайз консултант – Наистина важно е да се консултирате с някой франчайз специалист. Те разбират от закупуване на франчайз повече от всеки друг. Ще ви дадат безпристрастно мнение за сектора, тенденциите на местния пазар и за самата компания. Консултантът може да ви каже и дали дадена франчайз услуга отговаря на цената си.

Проучете възможностите за финансиране – Някои компании предлагат финансиране или възможност за такова от трета страна. Тази стъпка е от голямо значение ако имате нужда от допълнително финансиране, за да стартирате собствен бизнес.

Попълнете форма за кандидатстване – Формите за кандидатстване са официалния начин да заявите „Аз се интересувам от закупуване на този франчайз.“ Те обикновено са стандартизирани, но може да са различни в зависимост от компанията. Отговорът от страна на франчайзодателя може да отнеме от няколко дни до няколко седмици, като компаниите имат право да отхвърлят неподходящите кандидатури.

Подпишете договора за франчайз – Разбира се, първо го прочетете много внимателно! Това е законно квалифициран документ. Разгледайте го и подпишете само когато сте сигурни, че нямате въпроси по нито една точка от договора.

Поздравления! Успяхте. Независимо дали започвате веднага или ще изчакате голямото отваряне, вие вече сте франчайзополучател. Насладете се на предимствата да притежавате бизнес, който работи за вас, а не обратното.

Имайте предвид, че ние от Франчайзинг БГ сме помогнали на стотици предприемачи да развият успешен бизнес. Можем да ви помогнем при избора, проучването и договарянето на максимално добри условия за вашия нов франчайз. 

Можете да се свържете с нас на 0889 399 799 или business@franchising.bg