Статии

С любов към пътешествията

21/11/2016

Туристическа агенция Оданс Травел е една от първите на пазара и за 23-годишната си история може да се похвали с хиляди доволни клиенти. Представяме ви интервю с Ваня Георгиева, собственик на компанията, която ни сподели какво означава да вършиш работата си с любов и как можеш да се превърнеш в професионален турист, благодарение на новосъздадения франчайз на Оданс Травел.

Стани "професионален турист"

Стани "професионален турист"

Как започнахте да се занимавате с туроператорска дейност? 

Заедно със съпруга ми започнахме бизнеса като семеен през далечната 1993г., когато бяхме студенти. Основният ни двигател беше любовта към пътешествията и жаждата за опознаване на света. По това време в университетите все още липсваше специалност  туризъм, затова трябваше всичко да изградим самостоятелно – концепцията за бизнеса, цялостната организация, транспорта. Поставихме началото с екскурзии до Италия, Австрия, Франция и постепенно добавихме нови дестинации, като в момента можем да се похвалим, че наши клиенти са обиколили над 70 държави в целия свят.

Какво ви дава работата?

Удовлетворение, че се занимавам с нещо, което харесвам. Обичам да пътувам, да свързвам хората и да създавам радост в живота им. Творчеството в работата ми дава постоянен стимул. За да бъде един клиент удовлетворен, трябва да му предложиш подходящ туристически пакет и целим да създаваме изживявания, които да останат завинаги в съзнанието им. Важно е да оценяваш всеки един момент в пътуването и да живееш в настоящето. Чрез пътуванията хората придобиват култура и обогатяват мирогледа си. От друга страна, ние сме екип от над 20 човека – това е постоянна грижа. Даваме знания и най-важното създаваме личности и успешни работни навици. При нас личните интереси стават неделима част от служебните.

Като голям любител на пътешествията, колко държави сте посетили и коя е любимата ви дестинация?

Европа винаги ме е привличала със своята история, архитектура и култура. Обожавам екзотичните места. Всяка среща с океана, флората и фауната там, ми създава усещане, което е наслада за сетивата. Посетила съм 53 държави, като последните три са Куба, Мексико и Гърция. С всяко пътуване създавам уникални спомени.

Какво е най-важното при организиране на едно пътуване?

Удобството, сигурността и комфорта по време на пътуването. За пътешествията използваме блок места на полетите на авиокомпаниите, с които работим за самолетните ни екскурзии, а за организирането на автобусните екскурзии ползваме  собствени автобуси и имаме пряк контрол върху транспортните средства. Това гарантира спокойно и безопасно изживяване. Изградили сме дълготрайни взаимоотношения с голям брой хотели по целия свят и целим да предоставяме добри крайни условия за хората, използващи нашите услуги.

С какво Оданс се различава от останалите туристически агенции?

Ние сме първата и засега единствената туристическа агенция в България, която организира само екскурзии без нощен преход. Тази концепция не изморява туристите и им предоставя възможността да се насладят пълноценно на екскурзията си. От многогодишния си опит в бранша знаем, че е важно да създаваме балансирани туристически програми, в които времето за посещение на туристическите обекти и свободното време да са в хармония.

Друго наше успешно начинание са комбинираните екскурзии. Всеки има предпочитания за начина, по който да пътува. Затова предоставяме различни възможности за пътувания, при които една част от групата заминава с автобус, а другата със самолет, като се срещат на мястото, което е акцентът на програмата.

Какви са тенденциите в предпочитанията на клиентите?

Напоследък се наблюдава по-засилено търсене на екзотичните дестинации като Карибите, Сингапур, Малайзия, остров Бали, където туристите се наслаждават на страхотна природа. Все повече хора избират да опознаят по-далечните кътчета на света.

Франчайз за пътешествия

Франчайз за пътешествия

Как се справяте с онлайн конкуренцията, имайки предвид, че с няколко клика можеш да си купиш билет?

Интернет определено оказва влияние върху пазара. Младите хора сами закупуват билети и правят резервации за хотели. Нашите екскурзии са посещавани от хора, които искат да опознаят дестинациите по-задълбочено. Програмите са наситени с посещения на много туристически обекти. От друга страна, тези пътувания създават колективност и невероятна атмосфера, в която хората създават нови запознанства помежду си. Това много ме радва и ме кара да продължаваме напред.

Защо клиентите избират вашите услуги?

Клиентите ни предпочитат да посетят офисите ни, където получават професионална подкрепа. Разпитват ни за нови дестинации, разглеждат възможностите за ранно записване, търсят луксозния ни каталог, който издаваме всяка година. За голяма част от дестинациите предоставяме много добри условия. Например за пътувания до Сан Ремо и Лазурния бряг сме лидери на пазара. Предлагаме изключително много програми, с които сме конкурентни.

Колкото и нескромно да звучи, няма нещо, което не можем да направим в туризма.  Последният пример, който мога да дам в тази връзка е, че организирахме вечеря в кулата Сапфир в Истамбул на последния етаж за 150 души. За същата група предоставихме самостоятелна разходка – вечеря с кораб по Босфора с богат кетъринг и музикална програма, водена от наши елитни шоумени. Провеждаме най-различни туристически програми, съобразени с желанията и въображението на клиентите.

Защо решихте да предоставяте франчайз?

Ние намерихме бъдещето си чрез франчайзинг, защото това е доказан бизнес модел и чрез него можем да се развием мрежа от офиси в по-големите градове. В България са единици туристическите агенции, които предлагат франчайз и това е невероятна възможност за нас. Стартираме с отдаването на франчайз на съществуващите си офиси, намиращи се в София, Варна, Пловдив и Велико Търново. Тези офиси са с добро местоположение, с дългогодишна история и доволни клиенти. Чрез франчайза на Оданс предлагаме възможността на нашите франчайз партньори да станат ‘професионални туристи’. Какво по-хубаво от това – работиш и пътуваш едновременно.

Оданс Травел франчайз

Оданс Травел франчайз

Как си представяте идеалния франчайзополучател?

За да може човек да се развива, трябва да притежава добродетели. Прецизност, комуникативност и отговорност са основите, върху които градим бизнеса си. Затова търсим хора, които припознават тези качества в себе си. Пътуванията са свързани с емоции и приятни изживявания. За да бъдеш успешен в бранша е важно да вършиш работата си с любов и да бъдеш амбициозен с вяра в себе си - вярата е основният фактор за успех в бизнеса. Правилният търговски подход също е от жизнено значение.

Въпреки, че във франчайз пакета, който предлагаме, се включва изключително задълбочено обучение, предпочитаме нашите франчайз партньори да са с предишен опит в туризма. Нашият франчайз е изключително подходящ за дами, които искат да обединят хобито си да пътуват, да посетят всички мечтани дестинации и да печелят добре. Неслучайно използваме формулировката ‘професионален турист’.

Като организатор на пътуванията на своите клиенти, вие ползвате ли се с отстъпки?

Да, разбира се. Ако си откриеш франчайз на Оданс Травел, ще имаш възможност да пътуваш и да съвместиш полезното с приятното, като заедно с това печелиш пари. Също се организират инфо турове за колеги на много ниска цена. Инфо туровете целят да бъдат презентирани различните възможностите за настаняване и отдих – разглеждат се хотели, показват се стаи и ресторанти, посещават се туристически забележителности, създава се цялостно впечатление за пътуването. През 2009г. се оказа, че сме най-добрият продавач на Катарски авиолинии в България и получихме награда за инфо тур на остров Бали.

Кои са основните причини, поради които някой би избрал франчайза на Оданс Травел?

Предоставяме разработен продукт и наложено име на пазара, а бизнес моделът ни е успешен и доходоносен. Изградили сме работещи работни процеси и дългосрочна стратегия за развитие, чрез които сме създали доверие у клиентите ни. Основният мотив за започване на бизнес с Оданс Травел е, че можеш да съвместиш любовта към пътуванията с работата си, като заедно с това печелиш добре. Накратко, получаваш изключителната възможност да се превърнеш в ‘професионален турист’.