Статии

„Основателят“ – филм за всички франчайз последователи

07/02/2017

Когато Холивуд вижда вдъхновяващ филмов сюжет в историята на една франчайз верига, то определено не трябва да пропускате подобен филм. 

Франчайз успех за милиони

Франчайз успех за милиони

А, ако кино изкуството е посветено на най-популярната верига за бързо хранене – McDonald‘s, със сигурност си заслужава да отделите 2 часа, за да видите рецептата за световния успех под друг ъгъл.

„Основателят” разказва за зараждането на един глобален бизнес, покорил целия свят. Режисиран от Джон Лий Ханкок и с Майкъл Кийтън в главната роля, филмът разкрива реализирането на една гениална идея, възлизаща на милиарди долари, в чиято основа е Рей Крок. Именно той е човекът, предложил на братята Дик и Мак Макдоналдс, да мултиплицират бизнес начинанието си, като придобият всеки недвижим имот, на мястото, на който има техен ресторант.  Точно в това се крие и една от тайните за нечувания успех на бранда.

И въпреки че за цял свят, създателят на McDonald‘s е Рей Крок, то на практика двамата братя Макдоналдс са тези, които въвеждат печелившата тактика за вкусни и бързи хамбургери на ниски цени. Разпознаваемата златна арка също е тяхна идея.  В момента, в който Крок осъзнава, че братята, всъщност приготвят уникално вкусен хамбургер на цена 15 цента, за 30 секунди, то предприемачът има само една стратегия за тях – франчайзинг.

Самата продукция е оценена изключително високо от критиците, а според „Гардиън“, „Основателят“ е поглъщащ и неочаквано изтънчен филм за генезиса на империята McDonalds“.

Филм за франчайзинга и печелившите стратегии

Филм за франчайзинга и печелившите стратегии

Макар и базиран на реални факти, във филма се забелязват и дадени отклонения от достоверните събития. Причината е, че режисьорът се е опитал да пресъздаде сложни и объркани истории, по възможно най-лесен начин за възприемане от зрителите.

Няма да издаваме повече от сюжета, но все пак ще добавим, че „Основателят” е филм не толкова за изкушаващи рецепти на картофки, лучени кръгчета и бургери, а за уменията, бизнес нюха и изобретателността на предприемачите, които създават империи.

Автор:

Десислава Дечева

Десислава Дечева е завършила Бизнес Икономика и се развива в сферата на оптимизацията на различни звена в бизнеса.