Статии

Най-успешните филмови франчайзи в историята

01/12/2016

Всички сме запознати с най-популярните франчайз вериги в света – от ресторанти до застрахователни компании.

Но знаете ли, кои са най-успешните и печеливши филмови поредици в историята?

Успешните филмови франчайзи

Успешните филмови франчайзи

Те жънат успех след успех с всяка изминала година и до 2016 г. постигнаха милиарди долари, именно благодарение на франчайза си.

Франчайзингът в медиите може да включва филмови поредици,  литературни произведения, телевизионни програми или дори видео игри. Интелектуалната собственост може да бъде лицензирана и в други страни или партньори за последващи производни проекти и търговска експлоатация в редица различни сектори от икономиката за търговски цели.

Представяме ви филмовите поредици, които превзеха не само Холивуд, но и целия свят:

Marvel Cinematic Universe с техните филмови серии за супергерои, сред които „Отмъстителите“, „Железният човек“ и  „Тор“, представляват най-успешния филмов франчайз в света на киното. С общи приходи от 10 млрд. долара в цял свят, като най-печелившият франчайз от всичките им филми е „Отмъстителите“ със световен боксофис от 1,52 млрд. долара.

На второ място се нарежда магическата поредица на Джоан Роулинг - „Хари Потър“, чийто франчайз може да се похвали с близо 7,94 млрд. долара световна печалба.

На третото почетно място се нарежда филмовата поредица за Джеймс Бонд, която е генерирала 7,04 млрд. долара приходи от световния боксофис.

Звездните филми от поредицата „Междузвездни войни“ също са един от успешните франчайзи с общи приходи от 6,46 млрд. долара

Фентъзи поредицата за Средната Земя - „Властелинът на пръстените“ е спечелила 5,88 млрд. долара.

„Батман“ е другата поредица за супергерой, която оглавява боксофисите по света и се нарежда сред най-печелившите филмови франчайзи с близо 4,68 млрд. долара световна печалба.

Сред останалите популярни филмови поредици, реализирали най-големи приходи в световен мащаб се нареждат „Бързи и яростни“ с 3,9 млрд. долара, „Карибски пирати“ с 3,73 млрд. долара и други холивудски продукции с общи печалби, равняващи се на милиарди долари.

Благодарение на франчайзинга, който на практика е най-добрият начин да се продават успешни идеи, тези невероятни филмови поредици постигнаха фенонаменални печалби, които ги превърнаха в едни от най-успешните бизнес модели в цял свят.

 

 

Автор:

Десислава Дечева

Десислава Дечева е завършила Бизнес Икономика и се развива в сферата на оптимизацията на различни звена в бизнеса.