Статии

Как да умножа парите си по 5?

26/07/2016

Юлиян Митов и един успешен бизнес модел

Юлиян Митов и един успешен бизнес модел

Виждаме, че веригата на Fresh bar се развива много бързо. Какви са новостите при вас?

Да, постоянно откриваме нови обекти, последният се намира на ул. „Граф Игнатиев“. Също така ни предстои откриването и на още един до две седмици, който ще се намира в City Center Sofia. Имаме план до края на годината да отворим и още един обект в София.

Направихме и една голяма за нас крачка като за първи път излизаме от София. Подписахме договор с МОЛ Марково тепе в Пловдив, което е предизвикателство за нас. Обектът на Fresh Bar там ще бъде отворен в средата на месец октомври.

Всъщност това са четири нови обекта за половин година, което показва усилията, които влагаме в работата си и доказва желанието ни за развитие.

До колкото разбирам отваряте повече собствени обекти. Защо мислиш, че нямате повече Франчайз партньори?

Оказва се, че основната причината са парите. Хората идват при нас с около 15 – 20 000 лева, а за инвестицията на един добър обект, който да бъде печеливш, това не е достатъчна сума. За да бъде един Fresh Bar в отлично състояние и да има възвръщаемостта, за която всеки мечтае, е нужно да се вложат около 50 000 лв. Банките могат да осигурят останалите пари, но хората не го знаят, а ако не се свържат с нас няма кой да им го каже.

Сега е моментът да кажете на хората това, което не знаят за кредитирането.

Най-важното, което трябва да знаят е, че не хапе! Определено си заслужава много повече да изтеглиш кредит, за да  направиш работещ бизнес и да го развиеш, отколкото да изтеглиш кредит и да си купиш кола, апартамент или да отидеш в Слънчев бряг. Всъщност развивайки бизнеса си, ще развиеш живота си! От моя опит мога да съдя, че три пъти по-голяма инвестиция, означава 5 пъти по-голяма финансова възвръщаемост.  Тоест като имаш 1 лев, можеш да вземеш на заем 2 и като ги инвестираш в собствен бизнес да ги направиш 5. Така умножаваш парите си по 5, не е сложно, но явно повечето хора не го виждат.

Звучи логично и разумно всички да правят точно така, но явно не е популярна практика, защо?

Не мога да ви отговоря на този въпрос. Като предприемач аз не го разбирам това поведение, българинът се натиска до последно и дава мило и драго да си купи апартамент на кредит, да го изплаща 20 години, да даде първоначална вноска от 20%, което обикновено са всичките му спестявания и какво печели от това? А как не му хрумва, че може с тези пари да започне бизнес? Да си изплати кредита за 2 години вместо за 20, а след това като толкова много иска - да си купи апартамент, даже два да си купи. Ние затова отваряме нови и нови фреш барове, защото знаем как работят парите и знаем как да ги умножаваме.

Да, чували сме много за това, че на запад хората живеят под наем, правят бизнес и печелят добре, а тук повечето хора имат жилище, но имат сравнително ниски доходи.

Като цяло в недвижимите имоти няма нищо лошо, аз самия имам много. Тук сега да не излезе, че хората, които си купуват жилища са глупави. Най-богатите хора също за имоти си харчат парите. Въпросът е да го правиш след като си спечелиш достатъчно и имаш в повече, а не с последните си пари да купиш нещо много скъпо, което не ти носи пари. Ама тук темата много отиде в посока финансова грамотност, нали за фреш барове щяхме да говорим?

Добре, само да приключим темата с кредитирането на нов бизнес, не е ли прекалено рисковано?

Ако вложиш всичко от себе си, няма никакъв риск. Това е хубавото, че всичко зависи от теб самия – ако се отдадеш на бизнеса си и правиш нещата по план, всичко се получава! Рисковано е, ако започваш да правиш нещо напълно ново, което не е изпробвано. Когато купуваш франчайз на Fresh Bar, който е с развит бизнес модел и е показал, че работи, няма риск.

Ако човек, който не разбира от кредитиране дойде при вас, можете ли да му дадете достатъчно информация и да го насочите как да действа?

Разбира се! Ще му дадем съвети към кои банки да се насочи, като се водим от нашия опит. Също така ще му дадем разработен бизнес план, който да използва.

Франчайз на Fresh Bar    Франчайз на Fresh Bar   Франчайз на Fresh Bar

Кажете сега, какво не знаем за бизнеса с фреш?

Това е един много интересен и динамичен бизнес, от който можеш да изкарваш много добри пари. Също така може и да изгубиш, но най-важното е, че това зависи изцяло от теб самия, от мотивацията и желанието ти за развитие.

Всъщност един обект на месец може да изкарва много добри резултати. Цифрите може да варират от 1 000 до 10 000 лв. Има и много силни месеци, в които се достигат и по-високи резултати. Това само по себе си го прави доходоносен бизнес.

От какво зависи дали един обект ще е печеливш?

Факторите, от които зависи са няколко – локация, хигиена, цени, бързина и качество в обслужването. От опит мога да кажа, че 50% тежест има обслужването, а останалите се разпределят по равно. Дори и да имаш най-добрата локация, но обслужването ти не е на ниво, то няма как да бъдеш успешен.

Какво е бъдещето на бизнеса с фреш? Има ли потенциал за развитие?

Има огромен потенциал за развитие. Особено като се има предвид и напредъка на бизнеса с фреш на по-развити пазари като САЩ и Дубай. В Европа не е чак толкова развит, но потенциалът е много голям и можем да взимаме пример от тях как да напредваме.

Във франчайзинга знаем, че различните успяват, вие с какво сте различни от другите обекти, които предлагат фреш?

Ние предлагаме над 100 вида фреш. Това е голямо разнообразие от вкусове и комбинации на свежи плодове и зеленчуци. Освен това имаме и ново меню със смутита и шейкове, които да отговорят на различните желания на клиентите. Във Fresh Bar клиентите могат и да се хранят. Предлагаме зеленчукови и плодови салати, супи и здравословни закуски. Най-важното е, че всички продукти са грижливо подбрани и съобразени със здравословния начин на хранене.

И последно, защо един човек би инвестирал в този бизнес, защо точно фреш бар?

Аз самият правя фреш барове, защото не съм открил друг бизнес, който да е толкова доходоносен спрямо инвестицията, която правиш. По начало съм повече предприемач, отколкото фреш маниак, ако намеря по-доходоносен бизнес от фрешбаровете бих инвестирал и в него.