Статии

Интервю с Веселин Димитров за развитието на франчайзинг пазара в България /част 1/

23/03/2017

Веселин Димитров гостува в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria, за да разкрие тенденциите на франчайзинг пазара в България.

Веселин Димитров за франчайз тенденциите в България

Веселин Димитров за франчайз тенденциите в България

Съоснователят на FRANCHISING.BG, Веселин Димитров, беше специален гост в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria, за да сподели как се развива франчайз бизнесът в страната ни и какво да очакваме като тенденция през следващите години.

Франчайзингът, доказано, е най-успешният бизнес модел в света. А в днешно време McDonald’s далеч не е единственият пример за глобална експанзия и печеливша компания, постигнала всичко, именно чрез франчайз модела си и превърнала се в един от най-големите работодатели в цял свят. SUBWAY, Pizza Hut, KFC, DOMINO’S, 7-ELEVEN са само част от брандовете, които станаха символ на свръх успешния бизнес и са световно известни, с помощта на франчайз системата.

Какви са ползите и евентуалните трудности при управлението на франчайз обаче?

Определено политическата ситуация в страната не е критичен фактор за развитието на даден франчайз, според Веселин Димитров. Всъщност, ако се спазват основните изисквания на франчайзодателя и се поддържа установената печеливша тактика на работа, то франчайзинг бизнесът се изстрелва напред много бързо. Тези темпове гарантират и достигане на висока доходност за сравнително кратък период от време. Всичко това,  подкрепено от голямата доза сигурност, създава перфектния притегателен бизнес модел за всеки амбициозен предприемач, където и да е по света.

FRANCHISING.BG е консултантската компания, която обаче се фокусира върху развитието на франчайзинга на българския пазар и превръщането на местния бизнес в поредната успешна концепция.

Най-популярните сектори за развиване на франчайз модел в България, очаквано са тези, предлагащи хранителни стоки. Бизнесът с вериги за бързо хранене е глобална тенденция, която не пропуска и нашата страна. Любопитна новина е, че в световен мащаб, SUBWAY вече надминава McDonald’s по брой обекти. Жълтата подводница вече разполага с над 45 000 обекта в различни краища на света, което дава интересни наченки на промяна на пазара, каза Веселин Димитров. Това се явява доказателство, че въпреки скептицизма на някои предприемачи, относно по-големите им и силни конкуренти, всяка компания е способна да надмине, дори и установените лидери в бранша, именно чрез безпрецедентната помощ на франчайзинга и последващото създаване на нови партньори.

Кои са основните предимства, които франчайзингът предоставя на даден бизнес?

Веселин Димитров споделя, че обикновено, когато една компания прибегне до франчайзинг, тя има 3 главни ползи, които търси. Първата, от които е мотивираният мениджмънт. Необходимостта от него се превръща в тенденция още преди години, в големите американски корпорации, които се сблъскват с липсата на хора. Това се явява и една от причините, мащабните компании да изберат франчайзинга, за да се сдобият с мотивиран мениджмънт. Или иначе казано, това е способ за намиране на предприемачи, които ще бъдат собственици на конкретния бизнес, което автоматично гарантира техните стимули за развитие на компанията.

Другата основна полза е, че когато става въпрос за франчайзинг, инвестицията идва от франчайзополучателя. Вариантът, един единствен собственик да намери първоначален капитал за отваряне на нови обекти на бизнеса си, определено не е лесен. Опцията обаче, няколко предприемача да инвестират собствен капитал в обекти на бранда, под формата на франчайзи, със сигурност е приемлива и печеливша и за двете страни.

Третото предимство, което франчайзингът дава са краткосрочните резултати, постигнати благодарение на мотивирания мениджмънт и външната инвестиция. Всички тези фактори, споделя Веселин Димитров, водят до лавинообразно развитие на франчайз веригите по цял свят.

Вижте какво още сподели Веселин Димитров, за печелившите бизнес идеи и еволюцията им в глобални франчайз вериги, в следващия ни материал.