Статии

Франчайзингът в Румъния

01/11/2012

Интервю с Освалдо Иандоло, AZ Franchising ExpoTour

Франчайзинг бизнес в Румъния - интервю с Освалдо Иандоло

Франчайзинг бизнес в Румъния - интервю с Освалдо Иандоло

Как започнахте работа във франчайзинг бизнеса?

Дълго време в началото на кариерата си работех по стартирането на нови търговски формати за голяма мултинационална група. Вършейки тази работа имах шанса да изуча франчайзинга в дълбочина, като възможност за по-бърз растеж в сравнение с традиционното развитие. След това продължих дейността си за други компании като мениджър или консултант.

 

Бихте ли ни разказали повече за своя бизнес?

Моят бизнес се състои в това да предлагам консултантски услуги на компаниите, които искат да развият франчайз система. Обикновено предоставям всякакви услуги, от бизнес идея до обслужване, до развитие на мрежа и финалния договор с нови франчайз партньори. В зависимост от статуса на клиента, консултантството се състои в създаването на франчайзинг договор, дефиниране на бизнес модела и организиране на развиващите дейности, бюджета, представянето и преговорите.

За това използвам иновативен метод на анализ, за да подобря бизнес формата на търговеца, който вече има магазин или мрежа и иска да я приложи MAP – Merchandise Analysis Pattern).

Започвайки от миналата година работим в Румъния и Република Молдова с международния бранд AZ Franchising. Чрез тази медийна система предлагаме на клиентите си професионален начин да се промотират пред потенциалните франчайзополучатели посредством голям брой инструменти, фокусирани върху франчайзинг пазара: списания, портал, нюзлетър, изложения, видео и други.

 

Кой е най-интересният бизнес, който сте консултирали?

Най-интересната част от франчайзинг пазара е, че няма лимит на участниците в дадена сфера. В момента работя с иновативен франчайз с автомати AVE PIZZA, които могат да те снабдят с пица и безалкохолна напитка за 90 секунди. Днес франчайз форматите се развиват по-добре и са базирани на персонално обслужване, повечето от тях са с малки инвестиции и подходящи за дребните предприемачи, предпочитащи да работят лично, понякога без служители.

 

Организирате AZ Franchising Expo с уникална концепция. Разкажете ни повече за проекта си.

AZ Franchising ExpoTour е идеално решение за потенциални франчайзополучатели и франчайзодатели, защото е местно експо, провеждащо се в главните градове в Румъния, избрани благодарение на сложен филтриращ процес. За да подберем градовете сравняваме целите на франчайзодателите що се отнася до места, давайки им шанса да търсят франчайзополучатели именно там, а не където и да е. От друга страна потенциалните франчайз партньори имат шанса да поддържат връзка директно с франчайзодателите в собствените си градове, без да пътуват, и са подпомогнати от много допълнителни услуги като обучителни курсове и безплатни консултации.

 

Какъв нов чуждестранен бизнес може да бъде въведен в Румъния?

Бих казал всякакъв, защото в Румъния има много място за новите модерни търговци. Все пак най-търсените в Румъния бизнеси са франчайзите с ниска начална инвестиция и малък брой служители.

 

Какво е посланието Ви към участниците във Franchising Expo Bulgaria 2012?

Бъдете оптимисти и професионалисти! В тези времена на криза франчайзинг пазарът така или иначе расте, защото много хора търсят нови решения. От друга страна трябва да препоръчам да сте професионалисти и действате прозрачно, това е единственият начин да просперирате на този пазар. Няма място за експерименти, създаването на план е задължително. Когато искате да стъпите в нова страна, опитайте самите вие да откриете пилотния проект. По този начин давате на потенциалните франчайзополучатели шанс да изберат да се включат във вашата верига на базата на реални резултати. Иначе е много трудно да очаквате от тях да инвестират живота си въз основа на факти, които са само на хартия.