Новини свят

Франчайз секторът във Великобритания достигна рекорден ръст на приходите

17/02/2014

Все още плахо се говори за излизане от световната икономическа криза, но някои бизнес сектори учудват с положителното си развитие. Такъв е примерът с франчайз сектора във Великобритания, който постигна рекордни приходи и брой служители на пълен работен ден според статистиката на Британската Франчайз Асоциация за 2013г.  

За периода обхващащ началото на рецесията през 2008г. до настоящия момент растежът в сектора е 20% , докато свиването на икономиката на страната като цяло е 2.5% за същия период.

Франчайз секторът е допринесъл с 13.7 милиарда британски паунда за последните 12 месеца.

По отношение  на заетоста, франзайз секторът отговаря за отварянето на над четвърт милион работни места. Четири от всеки пет бранда, опериращи по франчайз модел, са собственост на Великобритания, а една на всеки 5 компании е разширила бизнеса си в чужбина. 

Прогнозите на франчайзодателите за 2014г. са положителни. Девет от всеки десет франчайзодатели очакват търговските условия да се подобрят през тази година.

Впечатляващ е успехът и на франчайзополучателите – 92% от тях са заявили висока доходност, а един на всеки 4 от тях управлява няколко обекта. Новите франчайзополучатели (започнали бизнеса преди не повече от 2 години) също допринасят за добрите резултати в сектора – 80% от тях вече се радват на печалби.

 Брайън Смарт, директор на Британската Франчайз Асоциация, коментира: „Франчайзингът в Обединеното кралство предложи възможност за бизнес растеж на хиляди собственици на фирми, които от своя страна създадоха работни места на други хиляди хора и всичко това се случи във време, когато останалите сектори на икономиката се опитваха да оцелеят.”