Новини свят

Кои известни милиардери не харчат пари за луксозни стоки

20/09/2019

Свикнали сме да виждаме по медиите какви ли не истории за разточителния начин на живот на собствениците на фирми и други известни личности – от имения за милиони, които сменят през няколко години, частни самолети, позлатени тоалетни (горди собственици са Кание Уест и Ким Кардашиян)  и какво ли още не. Има, обаче, и нетолкова популярни примери за милиардери, които нямат потребност да демонстрират богатството си. Те подхождат практично и обръщат внимание най-вече на функционалността на вещите, които купуват. Не страдат от тежко пристрастяване към лукса. Не измерват собствената си ценност като личност в броя ултраскъпи вещи, на които са станали притежатели.

 В САЩ вече се говори за неблагоприятните ефекти от хиперконсумацията на всякакви продукти, както и за връзката между неудовлетвореността от живота и постоянното сравняване с останалите хора, желанието за „още и още”, което прилича на опит за запълване на бездънна яма. Винаги има и нещо още по-добро, по-ново. Изборът между огромен брой марки по-скоро натоварва и стресира човек, отколкото да допринася за качеството му на живот.

Примери за милиардери, които не са пристрастени към лукса:

  1. Ингвар Кампрад – собственикът на световно известния бранд за мебели IKEA (според една любопитна статистика един на всеки 10 европееца бива заченат в легло на IKEA). Живее в обикновена къща, използва икономична класа, когато лети със самолет и се вози в градския транспорт вместо в луксозна кола.
  2. Фред ДеЛука – създател на веригата заведения за сандвичи Subway с повече от 40 000 обекта. ДеЛука изненадва света с това, че продължава да кара 11-годишния си Lexus, живее в апартамент с две спални и използва икономична класа по време на полет.
  3. Джеймс Коудуел – собственик на телекомуникационна империя в Обединеното кралство. Отива до офиса си с колело, а не с автомобил.
  4. Марк Цукеберг – създателят на Facebook. Кара кола за 30 000 долара и живее в къща за 7 милиона долара и ако тази цифра звучи ужасно голяма, нека да си припомним, че богатството му е оценено на 13.3 милиарда долара.
  5. Уорън Бъфет – легендарният американски инвеститор, живее в същата къща, която е купил преди 55 години за $31 500 при положение, че със своите 54.6 милиарда долара може да си позволи да купи няколко изключително скъпи имения.

 

Материала изготви: Мария Димитрова