Бизнес консултации

Работа в сферата на човешките ресурси

29/06/2018

РАБОТА В СФЕРАТА НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ

 

човешките ресурси 1 избор на правилният екип от хора

човешките ресурси 1 избор на правилният екип от хора

Сред множеството позиции за работа в различните сфери, има някои области, в които определено търсенето на професионалисти и качествени кадри е огромно и трудоемко и такава област са човешките ресурси. Директор човешки ресурси е позиция, която изисква огромен професионализъм и квалификация. Да откриете вашия директор човешки ресурси може да се окаже истинско предизвикателство. Работата в сектор човешки ресурси предполага кандидатите за определената позиция да притежават редица качества и умения, на които да заложите и да се доверите. Неслучайно повечето фирми разполагат с цял отдел човешки ресурси, а не разчитат само да един човек. За сметка на това отдел човешки ресурси трябва да бъде ръководен от опит специалист, тъй като неговите задължения, трябва да се съгласите, са изключително много. Директорът човешки ресурси трябва да умее да ръководи екипа и да го движи в правилната посока за изпълнение на определени задачи. Освен това директорът човешки ресурси трябва да притежава умения за провеждане на интервю и подбор на кадри, които са най-добрият избор за дадената компания. Това е изключително тежка задача в сферата на човешките ресурси, тъй като правилният подбор на персонал ще ви спечели пари, а погрешният може да ви изиграе много лоша шега и да се случи точно обратното. Позицията директор човешки ресурси със сигурност е една от най-тежките за изпълнение длъжности за наетия кандидат, но в същото време представлява и трудност за компанията, тъй като да откриеш най-добрия след добрите за позицията директор човешки ресурси е повече от предизвикателство. Ако вие сте представители на фирма, която настоява на качеството на всеки кадър, който работи за вас, със сигурност сте се сблъсквали с проблема да назначите най-квалифицирания и успешен кандидат в сферата на човешките ресурси или още повече – на позицията директор човешки ресурси. За да ви помогнем при избора, ние сме ви подготвили няколко съвета за това, как да изберете правилния човек в сферата на човешките ресурси, с който вашата компания със сигурност ще спечели повече. Трябва да знаете, че назначавайки директор човешки ресурси, вие влагате в него много повече от просто назначение на определена позиция. Вие се доверявате на човек, от който до голяма степен зависи бъдещето на вашата компания. Защото сектор човешки ресурси отговаря за обучението на всички останали кадри, за организацията на работата им и за успешните трудови взаимоотношения. Ето защо се надяваме този текст да ви бъде полезен.

 

УМЕНИЕТО ЗА ОБЩУВАНЕ В ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ

Със сигурност едно от основните качества на директорът човешки ресурси трябва да е умението да общува с хора, свободно да комуникира с тях и да се чувства уверен в работата си с хора. Добрият директор човешки ресурси е еднакво добър в комуникацията в работата си, а и извън нея. Това е важно за вас и за фирмата ви, тъй като истинските взаимоотношения между хората се изграждат и в неофициална среда. Доказано добри директори в сферата на човешките ресурси разбират за нуждите и потребностите на останалите служители именно в извънработна обстановка. Що се отнася до работата, директорът човешки ресурси трябва да умее да общува с всички служители и с всякакъв тип хора. Тъй като хората притежават различни характери и за повечето от нас е трудно да комуникираме еднакво добре с интроверти и екстроверти, в сферата на човешките ресурси има място само за професионалисти. Директорът човешки ресурси трябва да се чувства еднакво удобно в компанията на хора от всеки клас от йерархията на компанията от директори от общи работници. Освен това директорът човешки ресурси трябва да умее да го прави с хъс, увереност и заряд. Енергията, която един човек може да ти предаде е несравнима с енергията от никое друго преживяване. Добрият директор човешки ресурси трябва да е източник на енергия в комуникацията си с хората, да изгражда без усилия контакти и да поддържа добри взаимоотношения с всички.

 

ИНИЦАТИВНОСТТА В ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ

човешките ресурси 2 инициативността в човешките ресурси

човешките ресурси 2 инициативността в човешките ресурси

Несъмнено, когато избирате директор човешки ресурси, трябва да се доверите на човек, който сам проявява инициатива и е изключително активен по отношение на работата си. За да бъде продуктивен и успешен един кадър, той не трябва просто да служи за междинна връзка, а за връзка, от която следват резултати. В сферата на човешките ресурси явната резултатност е от огромно значение. Когато се появят проблеми, вашият директор човешки ресурси трябва да има незабавен план за отстраняването им, да изгражда концепция за възникналите проблеми ситуации с персонала и да успее да ангажира вниманието на хората в общата идея – бизнеса. В сферата на човешките ресурси лесно се проличава кой кадър е стойностен и инициативен. Доверете се на такъв човек за вашата позиция директор човешки ресурси, защото именно това ще ви гарантира спокойствието, че дори да възникне конфликтна ситуация, има кой да се справи с нея и да активизира всички нейни страни. И не само това. Креативността е основен ключ при справянето със ситуациите. Затова, когато избирате директор човешки ресурси, доверете се на креативен човек, който ще успее да вплете съвременни и модерни решения в стари като света конфликтни или просто напрегнати ситуации. Творческото мислене в сферата на човешките ресурси никога не е била от по-голямо значение от сега, когато професионализмът значи да мислиш извън рамките да осъзнаваш, че всеки проблем има свое иновативно решение, а на залага на стари техники. Използването на отживели похвати може да задълбочи ситуацията. Затова директорът човешки ресурси трябва да има свежо и артистично мислене, което, сигурни сме, ще е изключително полезно за вашата фирма.

 

ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ И ЯСНОТАТА НА БИЗНЕС ПЛАНА

Що се отнася до активизиране и инициатива, веднага възниква въпросът – в какво. За един директор човешки ресурси е изключително важна отговорност да разбира и подкрепя вашия бизнес план и да ви бъде преди всичко партньор. Това може да се окаже екстремно трудна задача, тъй като повечето експерти човешки ресурси са заринати само в административна работа и така се губи връзката между тях и идеите на фирмата. Сигурни сме, че всяка уважаваща себе си компания, която разполага със сектор човешки ресурси, възлага на своите кадри в него една от най-основните задачи – да се сплоти колектива и да се създадат общи ценности, които да работят изцяло отдадени на фирмата. Ясно е, че добре стикованият персонал е ключ към добрите резултати и бързото израстване на компанията. Ето защо директорът човешки ресурси трябва да умее да направи точно това. Това предполага директорът човешки ресурси да не е апатичен към възложените му задачи, да не неглижира организацията на тиймбилдинги или други фирмени събития. Директорът човешки ресурси трябва да знае, че те са най-добрите предпоставки за сплотяване на екипа в екипни извънофисни дейности. Отличният директор човешки ресурси ще съобрази организацията на тиймбийлдинг например с ценностите на компанията и ще успее да постигне най-добрите възможни резултати. С тях директорът човешки ресурси ще предразположи персонала едновременно да се чувства празнично и да изгражда взаимоотношения, и също така да успее да се върне на работа зареден с енергия. Затова, когато търсите качествен директор човешки ресурси, не пренебрегвайте отношението му към основните ценности и поставени задачи на вашата компания. Това се отнася и за всеки един кадър в сферата на човешките ресурси, който избирате. Така компанията ви ще бъде здрава и насочена в една обща посока.

 

ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ И ЕТИЧНОСТТА

човешките ресурси 3 човешките ресурси и етичността

човешките ресурси 3 човешките ресурси и етичността

Както вече неведнъж споменахме, за да изберете точния за вас и за вашата фирма директор човешки ресурси, трябва задължително да му се доверите изцяло. Доверието не само в сферата на човешките ресурси, а и изобщо, се изгражда изключително трудно и постепенно. Има обаче хора, които ви предразполагат да им се доверите по-бързо и с по-голяма сигурност. Успешният директор човешки ресурси е точно такъв човек. Той трябва да държи на конфиденциалността, да работи като сито за информация. В сектор човешки ресурси запазването на информацията поверителна е изключително трудно за много голяма част от служителите, а именно това е дейност, която в голяма степен запазва добрите отношения и добрия тон във фирмата. Всеки трябва да има предвид, че в отдел човешки ресурси се пазят всички лични данни на служителите във фирмата, информацията за заплатите и всякаква друга лична информация, която иска протекция. Ето защо етичността е от особено значение и когато избирате директор човешки ресурси, постарайте се да вземете най-правилното решение, което със сигурност ще ви се отплати в бъдеще.

 

КАРИЕРА В ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ

Ако вие сте млад кадър, който търси работа в сферата на човешките ресурси и сте прочели този текст дотук, вече знаете какви основни качества трябва да притежавате за да имате успешен старт в избраната от вас професия. В съвремието ни има все повече хора, които са се устремили към позиции като директор човешки ресурси и имат амбициите да ги достигнат. Преди мотивацията и хъса обаче има няколко стъпки, които задължително трябва да следвате, ако вашият устрем наистина е към сферата на човешките ресурси:


1. ПРОУЧВАНЕТО НА СФЕРАТА НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ
Проучете добре човешките ресурси и се ангажирайте с разглеждането на различни области в тази сфера. Обърнете специално внимание на длъжностната характеристика и на всички възложени за изпълнение дейности и се подгответе, че всички те зависят от вас и от вашите способности, а това е доста голяма отговорност.


2. ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ СА ПОВЕЧЕ ТРУД И ПО-МАЛКО ОЧАКВАНИЯ
Внимавайте с очакванията си и бъдете настроени по-скоро за тежка работа в сферата на човешките ресурси, отколкото на похвали и потупвания по рамото. На работната площадка доста често оценките от университета нямат никакво значение. Важни са личните качества и потенциала, който имате и който предстои да развивате. Затова, търсейки работа в сферата на човешките ресурси, погледнете реалистично и активирайте целия си опит и капацитет от знания в работата си.


3. АКТИВНОСТИ И КОНТАКТИ В ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ

човешките ресурси 4 активности и контакти в човешките ресурси

човешките ресурси 4 активности и контакти в човешките ресурси

Създайте контакти, които да ви бъдат полезни и да ви развиват качествено в сферата на човешките ресурси. Опитайте се да се включвате в различни събития и мероприятия, свързани с човешките ресурси, да търсите още и още информация, която ще ви направи по-добри. Интернет е пространство, което гъмжи от текстове и съвети как да се изградите като добър специалист в човешките ресурси. Всъщност в сферата на човешките ресурси се пристъпва бавно и сигурно, а за стабилността се изискват изключително много внимание и отдаденост. Затова, дори да се наложи в началото да участвате в доброволческа дейност, свързана с човешките ресурси, приемете я като подарък към бъдещото си развитие и натрупайте повече опит. Ако вие сте млад, но достатъчно сериозен кандидат и имате зад гърба си стажантски програми и доброволчески инициативи в областта на човешките ресурси, вашите бъдещи работодатели със сигурност ще го забележат и ще ви дадат възможност да разгърнете потенциала си.
През последните години сферата на човешките ресурси изпитва изключителен глад за сериозни, добре организирани, систематични, етични и професионално подготвени кадри. Ако вие сте млад и амбициозен човек, който търси кариера в сферата на човешките ресурси, не спирайте да полагате усилия в избраната от вас област и със сигурност ще бъдете оценени. Ако пък притежавате компания, в чието бъдеще вярвате неизменно, огледайте се добре за най-добрите специалисти в сферата на човешките ресурси, които да ви помогнат да осъществите плановете си. Не забравяйте, че те могат да бъдат както млади и мотивирани хора, така и специалисти с огромен опит. Ние знаем, че всяка компания се нуждае от свой собствен индивидуален екип човешки ресурси, който да осъзнава ценностите ѝ и да я поддържа и развива. Търсете внимателно. Някъде в морето на човешките ресурси има висококвалифицирани кадри, които чакат да се срещнат. Надяваме се с този текст за работата в сферата на човешките ресурси да сме ви помогнали да намерите вашия личен подход, с който сигурно и лесно да се откриете.


УМЕНИЕТО ЗА ОБЩУВАНЕ В ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ
ИНИЦАТИВНОСТТА В ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ
ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ И ЯСНОТАТА НА БИЗНЕС ПЛАНА
ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ И ЕТИЧНОСТТА
КАРИЕРА В ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ

 

човешки ресурси 5
Работа в сферата на човешките ресурси - екип за Вашата фирма
човешки ресурси 7
Работа в сферата на човешките ресурси - екип за Вашата фирма
човешки ресурси 8
Работа в сферата на човешките ресурси - екип за Вашата фирма
човешки ресурси 9
Работа в сферата на човешките ресурси - екип за Вашата фирма
човешки ресурси 10
Работа в сферата на човешките ресурси - екип за Вашата фирма
човешки ресурси 11
Работа в сферата на човешките ресурси - екип за Вашата фирма
човешки ресурси 12
Работа в сферата на човешките ресурси - екип за Вашата фирма
човешки ресурси 13
Работа в сферата на човешките ресурси - екип за Вашата фирма
човешки ресурси 14
Работа в сферата на човешките ресурси - екип за Вашата фирма
човешки ресурси 15
Работа в сферата на човешките ресурси - екип за Вашата фирма
човешки ресурси 16
Работа в сферата на човешките ресурси - екип за Вашата фирма
човешки ресурси 17
Работа в сферата на човешките ресурси - екип за Вашата фирма
човешки ресурси 18
Работа в сферата на човешките ресурси - екип за Вашата фирма
човешки ресурси 19
Работа в сферата на човешките ресурси - екип за Вашата фирма
човешки ресурси 20
Работа в сферата на човешките ресурси - екип за Вашата фирма
човешки ресурси 21
Работа в сферата на човешките ресурси - екип за Вашата фирма
човешки ресурси 22
Работа в сферата на човешките ресурси - екип за Вашата фирма
човешки ресурси 23
Работа в сферата на човешките ресурси - екип за Вашата фирма
човешки ресурси 24
Работа в сферата на човешките ресурси - екип за Вашата фирма
човешки ресурси 25
Работа в сферата на човешките ресурси - екип за Вашата фирма
човешки ресурси 26
Работа в сферата на човешките ресурси - екип за Вашата фирма
човешки ресурси 27
Работа в сферата на човешките ресурси - екип за Вашата фирма
човешки ресурси 28
Работа в сферата на човешките ресурси - екип за Вашата фирма
човешки ресурси 29
Работа в сферата на човешките ресурси - екип за Вашата фирма
човешки ресурси 30
Работа в сферата на човешките ресурси - екип за Вашата фирма
човешки ресурси 31
Работа в сферата на човешките ресурси - екип за Вашата фирма
човешки ресурси 32
Работа в сферата на човешките ресурси - екип за Вашата фирма
човешки ресурси 33
Работа в сферата на човешките ресурси - екип за Вашата фирма
човешки ресурси 35
Работа в сферата на човешките ресурси - екип за Вашата фирма

 

     

Автор:

Ралица Чешмеджиева

Ралица Чешмеджиева.