Бизнес консултации

Как да изберем най-добрия бизнес консултант?

23/02/2018

Знаете ли, че бизнес консултантите никога не говорят за „проблеми“? Те винаги намират начина да обсъждат възможности за увеличаване на продажбите и приходите. Попитайте някой бизнес консултант с какво се занимава и той може да ви отговори, че е в сферата на „намиране на решения“. Със сигурност бизнес консултантите подпомагат значително работата и развитието на всяка компания, но трябва да знаете кога имате нужда от тях и защо.

 

Какво точно прави бизнес консултантът?

Бизнес консултант - експерт в намирането на решения

Бизнес консултант - експерт в намирането на решения

Основната задача на всеки бизнес консултант е да предлага помощ и съдействие на различни организации, компании и фирми, като с негова помощ да се подобри производителността и ефективността на работа. Именно бизнес консултантите анализират бранша, в който работите и измислят решения за всички трудности и препятствия, пред които можете да се изправите в процеса на работа. И всичко това, докато ви помага да постигнете целите, които сте си поставили. Всички собственици на компании трябва да се възползват от услугите на бизнес консултантите всеки път, когато имат нужда от помощ или различни идеи и пътища, по които да се постигнат заложените цели.

 

Как да изберем най-подходящия бизнес консултант?

Бизнес консултант - изключителни комуникационни умения

Бизнес консултант - изключителни комуникационни умения

Също както избирането на перфектното лого за компанията или най-добрата локация за вашия офис, търсенето и намирането на качествени, добри и най-важното – подходящи бизнес консултанти изисква своето време. Има няколко основни фактора, които трябва да вземете под внимание:

  1. Характер – това е много важно за всеки бизнес консултант. Той трябва да бъде съвършен професионалист. Бизнес консултантът трябва винаги да поставя интереса на клиента си пред собствения и да работи за постигането на целите му.

  2. Опит – всеки един добър бизнес консултант трябва да разполага с опит, който да му помага да се справя с всяка ситуация, която се появи пред компанията, за която работи. Дори и бизнес консултантът да не е запознат в детайли с вашата среда или индустрия, той може да ви даде генерално решение, защото вече се е сблъсквал с подобни ситуации, но в други области и фирми. Именно затова, когато пристъпите към избиране на бизнес консултант, не забравяйте да проучите историята и опита му.

  3. Креативност в решаването на различни казуси – вие със сигурност се нуждаете от бизнес консултант, който да може да намери решение на всяка ситуация или казус, който възникне в процеса на работа. В крайна сметка, наемате бизнес консултант за да може да разреши вашите проблеми (или да намери ползите от всяка ситуация). Всеки един успешен бизнес консултант има изключителни аналитични умения, както и способността да синтезира своите мисли в готови за имплементиране решения. Когато пристъпите към процеса на търсене и избиране на бизнес консултант трябва да сте сигурни, че ще наемете човек, който е креативен в решаването на различни казуси и проблеми.

  4. Изключителни комуникационни умения – всеки един бизнес консултант трябва да може да говори и то добре. Трябва да притежава много добри комуникационни умения, както писмено, така и в разговор. Но разговорите са двупосочна улица. И всеки един добър говорител е такъв, защото той може да изслушва. Именно затова търсете бизнес консултант, който може да ви даде и двете. Независимо колко е интелигентен, бизнес консултантът може да ви помогне само ако наистина вникне във вашия процес на работа и осъзнае с какво работи и какво трябва да постигне или направи.

  5. Трябва да умее да се разбира с хора – казано най-просто – за да може бизнес консултантът да помогне на компанията, той трябва да изгради силни и здрави отношения с колектива, който работи там. Трябва да се чувствате комфортно около този човек, да му вярвате и да искате да му споделите всеки елемент от вашия бизнес. Ако не се изгради такава връзка, бизнес консултантът няма да разполага с нужните данни и факти, за да може ефективно да помогне в постигането на корпоративните цели. Именно затова, ние ви съветваме да изберете бизнес консултант, с който можете да установите такива професионални отношения и да искате да работите с него.

Избирането на най-подходящия бизнес консултант със сигурност ще има огромна добавена стойност. Грешният човек може да срине цената на компанията ви. Следвайки тези 5 прости правила ще разполагате с основата да изберете наистина добър бизнес консултант.

 

Защо имате нужда от бизнес консултант?

Бизнес консултант - помощник с нови идеи

Бизнес консултант - помощник с нови идеи

Има няколко основни причини, които да ви обяснят защо ви трябват услугите на бизнес консултант:

  1. Две глави мислят по-добре от една – тази стара поговорка важи с пълна сила и тук. Ако нямате нужните човешки ресурси, защото току що някой от вашите служители е напуснал или просто имате нужда от помощ при измислянето на нови идеи, бизнес консултантът със сигурност ще ви помогне в тази задача. Той ще „запълни празнината“, докато не откриете отново човек, който да наемете в компанията си.

  2. Успешно справяне с промените – бизнес консултантите се справят отлично, когато трябва да се прави промяна или реорганизация. Така, че ако искате да преструктурирате фирмата си или просто сте пораснали от среден бизнес до компания, която вече има клонове и на международния пазар – наемете бизнес консултант, който да ви помогне в процеса.

  3. Преподава и внедрява най-добрите практики – бизнес консултантите със сигурност са експерти в сферата, в която работят. Те не само разполагат с теоретичните и академични знания, но и с практически такива – натрупани от опита им с различни компании. Ако искате да внедрите най-добрите практики в съответна област, например продажби и управление на човешки ресурси, то тогава бизнес консултантите са най-подходящото решение. Защо да се мъчите да измисляте всички тези практики, когато можете да наемете бизнес консултант, който да ги знае и да може веднага да ги приложи.

  4. Добавя креативност и иновативност – Бизнес консултантите разполагат с нова и свежа перспектива за вашата компания. Често, когато се заровим в една сфера, новите идеи някак престават да идват и не можем да намерим „уау“ факторът, от който се нуждаем. Новият и свеж поглед на човек отвън може коренно да промени ситуацията, особено ако този човек е бизнес консултант, който има познания в областта. С негова помощ ще можете да видите голямата картинка и ще получите допълнителен прилив на креативност и нови идеи.

  5. Обучения – можете да наемете бизнес консултант, който ще ви сподели знанията си в областта, която ви интересува. Тези хора са родени трейнъри, така че те са естественият избор, когато става въпрос за корпоративни обучения и презентации. Добрият бизнес консултант успешно комбинира теория и практика и може да внесе много добавена стойност към вашата компания.

 

Какво точно прави бизнес консултантът?

Как да изберем най-подходящия бизнес консултант?

Защо имате нужда от бизнес консултант?

Бизнес консултант 4
Бизнес консултант - отношения с колектива
Бизнес консултант 5
Бизнес консултант - професионализъм
Бизнес консултант 6
Бизнес консултант - средства за работа
Бизнес консултант 7
Бизнес консултант - опит в работата
Бизнес консултант 8
Бизнес консултант - креативност в решаването на проблеми
Бизнес консултант 9
Бизнес консултант - постигане на цели
Бизнес консултант 10
Бизнес консултант - решаване на казуси
Бизнес консултант 11
Бизнес консултант - предварително планиране
Бизнес консултант 12
Бизнес консултант - практически знания
Бизнес консултант 13
Бизнес консултант - добри практики
Бизнес консултант 14
Бизнес консултант - знания за пазара
Бизнес консултант 15
Бизнес консултант - положителна нагласа
Бизнес консултант 16
Бизнес консултант - съветник в бизнеса
Бизнес консултант 17
Бизнес консултант - начин на работа
Бизнес консултант 18
Бизнес консултант - изготвяне на бизнес план
Бизнес консултант 19
Бизнес консултант - иновативна перспектива
Бизнес консултант 20
Бизнес консултант - обучение
Бизнес консултант 21
Бизнес консултант - отношения с колектива
Бизнес консултант 22
Бизнес консултант - справяне с промените
Бизнес консултант 23
Бизнес консултант - характерът е от значение
Бизнес консултант 24
Бизнес консултант - експертно мнение
Бизнес консултант 25
Бизнес консултант - споделяне на знания
Бизнес консултант 26
Бизнес консултант - внимание към детайлите
Бизнес консултант 27
Бизнес консултант - ключът към успеха на бизнеса Ви
Бизнес консултант 28
Бизнес консултант - персонално отношение
Бизнес консултант 29
Бизнес консултант - ясни цели
Бизнес консултант 30
Бизнес консултант - внедряване в екипа
Бизнес консултант 31
Бизнес консултант - креативно мислене
Бизнес консултант 32
Бизнес консултант - съвършен професионализъм
Бизнес консултант 33
Бизнес консултант - стремеж към усъвършенстване
Бизнес консултант 34
Бизнес консултант - ефективен асистент
Бизнес консултант 35
Бизнес консултант - преодоляване на пречки
Бизнес консултант 36
Бизнес консултант - стремеж към върха
Бизнес консултант 37
Бизнес консултант - компетентност в бизнеса

 

     

Автор:

Чавдар Руев

Човешки ресурси.